Helene Uri


Helene Uri er forfatter og språkviter. Gjennom foredrag, bøker og språkspalter i blant annet Aftenposten bidrar hun ofte i den norske offentligheten med sin språkkunnskap og sin formidlingsglede. Hun er også en hyppig gjest i radio og tv. Hun blir beskrevet som en mester i å finne gode vinklinger og pedagogiske eksempler: fra politisk språkanalyse av Donald Trump, til språklig samfunnsdebatt og lingvistiske fun facts.


Forfatter og språkviter

- "De gangene jeg snakker mest ærlig og hudløst om å skrive, om min egen skriving, er når jeg holder skrivekurs."


Etter tolv år ved Universitetet i Oslo sluttet hun i 2005 for å bli forfatter på heltid og har siden utgitt over 40 bøker, både romaner og faglitteratur, for voksne og barn. Bestselgeren De beste blant oss (2006) er en vittig og skarp roman fra universitetsmiljøet i Oslo – om intriger, sladder og maktkamp. Den rettferdige (2009) tar opp justismord og rettssystemets mangler. Kjerringer (2011) dreier seg om feminisme. Hennes siste roman Katalog over mine menn (2020) handler om organdonasjon. Helene Uris romaner kretser gjerne rundt aktuelle etiske og politiske utfordringer i samfunnet, like gjerne skrevet gripende og alvorlig som oppsiktsvekkende morsomt. 


Hun har en rekke utgivelser om språk, for eksempel Hva er språk (2004), Godt språk. Alt du trenger å vite for å ordlegge deg korrekt (2016), Hvem sa hva? Kvinner, menn og språk(2018) og Hoppe etter ruccola (2020). Helene Uri har også skrevet bøker for barn og ungdom, både romaner, billedbøker og sakprosabøker.  

Book foredrag

Engasjert samfunnsdebattant, forfatter og foredragsholder